Moderata muslimer, finns de?

av Gunnar S ⌂, onsdag, december 02, 2009, 18:16 (5267 dagar sedan) @ Tomas E

Åjo Tomas. Nog förs en hel del debatter bland muslimer om det (o-) lämpliga i att Saudiarabien sponsar moskébyggen. Och i Hjulsta känner jag ett synnerligen konkret exempel på hur en lokal förening valde bort ett frestande stort penningbidrag och fortsatte att nyttja den enkla, trista och fuktiga lokalen typ cykelgarage med mattor på golvet de redan hade för sina möten.

Men det är knappast i våra vanliga debattmedier som DN och Newsmill den debatten förs, även om Nalin Pekgul faktiskt berört frågan några gånger i DN. Jag tror att våra vanliga medier knappast kallar detta för allmänintressant. Tyvärr. Och skrivs det något blir saken knappast uppmärksammad.

Det pågår en allt större (men tyvärr sent påkommen) och starkare rörelse bland muslimer som vänder sig mot fundamentalisering och extremism. Nalin Pekgul är nog det enda någotsånär kända ansiktet utåt i denna o-organiserade rörelse som våra vanliga media tar den minsta notis om. Och eftersom hon är partipolitikst aktiv blir hon tyvärr per automatik avfärdad av 2/3 av politikerkåren.

Därför blir dessa ökande krav på förbud mot yttre tecken på religion så kontraproduktiva enligt min mening. Ingen bryr sig om vad den vanlige, assimileringsinriktade och moderate muslimen gör, vill eller säger, denne är en medialt död fisk och får förtvina i skuggan.

Media fokuserar istället på kravallerna i Rosengård, vad stollar som Mehdi Gehzali hittar på, fantiserar ihop goja kring 'skönheten bakom slöjan' (Safia Benaouda), citerar extremister och gör jättereportage om påstådda rekryteringsläger i våra förorter.
De jagar upp en stämning och inte minst rädsla som sedan får stå som ursäkt för krav på förbud. Och skrämmer folk som bara sett muslimer på TV från vettet så att de rusar i famnen på Jimmy Åkesson för att rädda världen från talibanerna i Tensta.
Och det som de flesta muslimer gör varje dag, försöker hitta en plats, en utkomst, en gemenskap och bli en del av vårt samhälle är det ingen som varken ser, hör eller uppmärksammar.

En större mångfald av moskeer skall nog vara av godo, det skulle ge den moderate muslimen större möjlighet att slippa tvingas ta till extrema alternativ.
Av den anledningen tror jag at schweizarnas beslut, förutom att det är osmakligt och ociviliserat, kommer att straffa sig. Precis som generella slöjförbud i andra länder inte lett till ett dugg större assimilering. Tvärtom.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum