Avatar

Personval i valdistrikt

av Håkan, Göteborg, onsdag, februari 17, 2010, 10:46 (5184 dagar sedan) @ Tomas E

Det viktigaste beslutet måste komma från politiskt håll, Tomas E, att omedelbart avbryta reduceringarna i skolan och i stället börja nyanställa lärare och öka verksamheten. Såvitt jag förstår håller man nu också på att öka kraven på lärarkompetens och gör man det på ett sätt som samtidigt leder till ökad lönenivå och "status" för lärare så är det också bra.

Den skola mina barn går på fungerade bra under två år men i höstas gick det snett. Samtidigt som flera lärartjänster drogs in och flera av de lärare som var kvar fick minskad undervisningstid, ökades elevantalet rätt mycket och det kom flera nya elever med problembakgrund från andra skolor. På bara några veckor blev situationen kaotisk, mycket för att flera lärare inte har personlig styrka nog att hålla ordning. Min dotter berättade att en lärarinna börjat gråta under en lektion häromveckan.

Flera problemelever är nu avstängda från skolan och får hemundervisning, men åtskilligt fler borde det vara, och beslutet om sådant borde tas mycket snabbare än vad som sker i dag. I dag måste det till rent kriminella saker från en elev, som knivinnehav eller fysisk misshandel av andra elever eller lärare (vilket allt har hänt flera gånger) men "bara" våldsamt störande av lektioner tycks skolan inte kunna hantera.

Det jag hoppas på med den nya skolan för min dotter är att den har en starkare ledning som jag skrev. Med "starkare" menar jag dock inte disciplin och auktoritärt styre i de vanliga bemärkelsena.
Mer som det verkar vara just nu där, att rektor och lärare är stabilare och tryggare med sig själva och därmed vågar styra lektionerna med fast hand och ta i situationer direkt innan de växer dem över huvudet.

Men visst handlar det mycket om tillfälligheter och hur individer i lärargruppen och elevgruppen och deras personkemi varierar från ett läsår till ett annat. Även barnens nuvarande skola var ju riktigt bra tills i höstas.

Nu hoppas jag det blir bra för min dotter på den nya skolan de tre terminer hon har kvar innan gymnasiet, och att situationen blir bättre i min sons klass - man kan inte mer än hoppas.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum