Personval i valdistrikt

av Walter Mitty, onsdag, februari 17, 2010, 23:14 (5183 dagar sedan) @ Seawolf

Inom alla andra yrken är det så att den som oavsett skäl inte längre kan göra jobbet får se sig om efter något annat som passar, eventuellt via omskolning.

Usch vad du förenklar. Dessutom stämmer det inte alls det du framför. Tittar jag mig omkring i yrkeslivet så finns det inkompetenta individer överallt, inte så att de dominerar, men de finns banne mig alltid och överallt.

En Gympalärare som gått genom gymnasiet och kommit in på gympalärarutbildning har oftast tillräckligt god teorikunskap för att lära ut grundskolematte, förutsatt att hon/han har pondus mm. nog att få ner eleverna i bänkarna och känna sig motiverade att öppna sinnena för matte eller en massa liknande. TV-serien 9a visar vägen....

Gud bevare oss vilket trams! Oavsett om det är matte, engelska eller geografi så krävs det faktiskt ordentlig utbildning i ämnet för att begripa och kunna lära ut. Det är ingen skillnad på detta och att tex vara bilmekaniker - det krävs sakkompetens, det räcker inte för en bilmek att vara gemytlig, han måste kunna repa bilar.

En person som har god och välrenommerad erfarenhet av att bedriva utbildning men som saknar att ha genomgått den lärarutbildning som den insnöade lärarkåren betraktar som Den Enda Sanna Vägen till yrkets utövande är alltid obehörig. Detta hindrar sådana personer att ägna sig åt detta kall, för tillsvidareanställd blir han inte. Många av de "obehöriga" lärare som hankar sig fram i skolan tillhör inte denna kategori, utan kör på i brist på annat, trots den osäkehet det innebär att inte kunna få en tillsvidareanställning.

Snälla Seawolf, det är inte lärarkåren (om det nu ens hade funnits en enhetlig sådan) som sätter kraven. Du återkommer till detta, what?

Att ha faktakunskaper är inte allt. Till det krävs att den som avser utöva läraryrket faktiskt får en duvning i hur det går till att lära ut. Det är inte en kunskap som kommer nerdimpande från himlen, det är metoder och medel, precis som i många andra yrken.
Den pedagogiska utbildningen är kort, två terminer. Fackutbildningens längd varierar beroende på nivå; jag anser exempelvis att de som skall undervisa på högstadiet skall ha fackutbildning från universitet (då blir det minst 3 år på den delen)

I vårt samhälle måste vi satsa på kompetens, och på att barn får lära sig på ett positivt sätt. Det gamla Caligula-köret har hämmat nog.

Vad gäller friskoleeländet instämmer jag fullständigt - de är rena

Kul att vi tycker lika om något.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum