Personval i valdistrikt

av Walter Mitty, onsdag, februari 17, 2010, 12:55 (5184 dagar sedan) @ Seawolf

Beträffande kraven på behöriga lärare är det enligt min mening en fullständig felsyn, på det viset som behörighet definieras. Teoretisk lärarutbildning är inte den viktiga grejen, utan att personen har passande personlighet och pondus. Ämneskunskap är också viktig men bara till en viss gräns.

Personlighet och pondus är ytterst subjektiva egenskaper som varken låter sig testas / kontrolleras systematiskt (utan att göra det, hur skulle vi få ett vettigt urval?) eller som är stabila över tiden. Skulle man kasta ut de lärare vars personlighet förändrats, kanske pga av väl mycket kontakt med störiga?

Gränsen för ämneskunskap ligger långt över det som används idag då det mången gång lärare undervisar i ämnen de inte har adekvat utbildning för, som att gympa-läraren undervisar i matte. Ofta förekommande, med stöd av den nya lärarutbildningen.

Det är tragiskt att dagens lärarkår gör allt de kan för att stänga personer ute som har gedigen livserfarenhet och pondus från arbetslivet, till förmån för lärare som förvarats i tur och ordning på dagis, förskola, skola, universitet och därvid skyddats så gott det går från inflytandet från det verkliga arbetsliv som man antar att eleverna skall fostras till att passa för.....

Dagens lärarkår? Utestänga? Var har du fått det ifrån? När var du på en (högstadie-)skola senast? Sången om Broilers, oavsett politiker eller undervisare, klingar falskt (livserfarenhet, pondus).

Det som hänt, kära läsare, är att vi numera har ett mycket utbyggt system med friskolor. Detta medför att de kommunala skolorna förlorar elever, stordriftsfördelarna försvinner samtidigt som de gamla strukturernas negativa egenskaper finns kvar. Allt fler föräldrar nödgas göra precis som Håkan, flytta sina barn från en skola tillen annan, för att det inte fungerar som tänkt är på den första.
De nya friskolorna har sin budget att hålla sig till, det är svårt att vara så mycket ekonomiskt effektivare än de tidigare kommunala skolorna var i monopolställning. Ett sätt att öka effektiviteten är att fokusera lite på den största utgiftsposten: personal.

Fördelen med det nya frisläppta sättet med skolor är att det är lätt att byta skola. Nackdelen är såklart att det finns egentligen ingen att klaga hos. Politikerna säger med en axelryckning: byt skola då.

Walter
- i liknande sits som Håkan.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum