Lärartäthet, grundskola, sverige

av Tomas E @, torsdag, februari 18, 2010, 12:03 (5182 dagar sedan) @ Håkan

Och det har alltid behövts ett mått av tvång för att få barn och ungdomar att studera, det som en bra lärare lyckas med är att få dem att studera utan att de upptäcker det.

Jaså?

Under högstadiets tre år lärde jag (och de flesta av mina klasskamrater) oss nästan lika mycket franska som normaleleven hade lärt sig efter högstadiet plus gymnasiet.

Tvånget bestod i att om man inte höll måttet, d v s jobbade väldigt hårt, åkt man ut ur klassen och placerades i allmän kurs. Att det var krävande var svårt för alla som höll sig kvar att inte inse. Samtidigt var det oerhört "lustfyllt" (Walter Mitty), eftersom det är kul att verkligen lära sig något och att bli tagen på allvar av en krävande, engagerad och i alla avseenden oerhört duktig lärare.

Det är dags att sluta dalta och återinföra uppdelningen mellan allmän-särskild kurs.

Precis som Håkan-Seawolf (m fl?) är inne på måste de extrema rötäggen omplaceras på ett tidigt stadium så att de inte förstör för det stora flertalet.

Nu vet jag inte var i Göteborg Håkan bor och hans barn går i skola, men man kanske kan gissa att det inte är frågan om ett av de allra finaste områdena, t ex Långedrag och Ögryte (områden som jag är rätt säker på ligger i topp vad gäller socioekonomisk status). Det är tragiskt att bra skolgång till stor del beror på föräldrarnas ekonomiska resurser (=bostadsområde) och engagemang (det tär att se till att barnet går i en skola långt bort från bostaden om det är det enda alternativet).

Det är tragiskt och paradoxalt att de rödgröna partierna, som säger sig stå på de svagas sida, stöder flummet och kravlösheten. Deras målgrupper är nämligen de som bäst behöver ordning, reda och lärare med stark ämneskompetens.

Många är inne på vilka egenskaper som krävs för att en lärare ska klara av att hantera en klass på högstadiet. Ni har i princip en poäng, givetvis, men - handen på hjärtat - hur många ledarbegåvningar alla kategorier har ni stött på i era liv? Jag kan påminna mig en handfull. Jag tror helt enkelt inte att det finns tillräckligt många med denna, sannolikt medfödda, talang för att de ska räcka till. Och då krävs det en stödjande och proaktiv struktur runt läraren, som möjliggör även för den genomsnittlige läraren att lyckas.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum