Avatar

Lärartäthet, grundskola, sverige

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 18, 2010, 14:38 (5182 dagar sedan) @ Walter Mitty

Vet inte riktigt varför du tar upp det där med resurser, Walter Mitty, det enda jag ville invända mot var din formulering "de ursprungliga uppgifterna för skolan: förbereda det arbetande befolkningslagret för industriella processer."

Det lät ju som det vanliga tugget om de elaka kapitalisterna men jag kanske uppfattade dig fel.
Kanske du i stället ville påpeka just det viktiga i att industrin skapade just de resurser som behövs om samhället skall ha råd att hålla alla sina medborgare i skola i tio år eller mer...

Beträffande namn på epoker, helt riktigt har vi vanan att förenkla verkligheten genom att sätta enkla ettiketter på komplicerade sammanhang, som till exempel "industrialismen" eller "kompetenssamhället". Men dessa etiketter sätts alltid långt i eferhand, då man fått perspektiv och kan sätta långvariga perioder i relation till varandra.
Vi får väl hoppas framtida historiker (och klottrare) också kommer att använda begreppet kompetens om oss och de som nu går i skolan för att så småningom skapa denna framtid.

Enligt de flesta jag läst anses industrialismen ha inletts i slutet sjuttonhundratalet i England, men det är inte förrän i början nittonhundratalet som samhällsfinansierad skola börjar växa fram. Eller har jag fel där, kanske Sverige började tidigare?
Någon som minns vad de lärde sig i skolan om detta?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum