Lärartäthet, grundskola, sverige

av Walter Mitty, torsdag, februari 18, 2010, 08:44 (5183 dagar sedan) @ Seawolf

Lärartätheten anses för grundskolan vara nånstans mellan 8-12 elever per lärare. Mina påståenden och antaganden i ämnet är att man bör ordna ett system där frivilliga avtal om uppförandekoder styr om man vill gå i kommunala skolan "Ordning" eller den andra "Järnhand", kan omfördela hur dessa lärarresurser används. Men som sagt, slipper skolan gör man inte oavsett.

Det betyder c:a 10 lärare på 100 elever. Om man hårddrar det: Sätt av 3 st för 3 klasser "Ordning". Sätt av 5 st för 10 elever "Järnhand" och ha 2 i vikariereserv.
Eller något liknande....

Eftersom allt kan läsas som f-n läser bibeln måste påpekas att Järnhandseleverna är de som blir mest hjälpta av ett sånt skolsystem. De som i grunden är ordningssamma klarar sig någorlunda även idag.


Seawolf, du beskriver skolan som ett fängelse, där målet är att få ordning och hyfs.

Så var det också en gång, det kan vara instruktivt att gå tillbaka och se de ursprungliga uppgifterna för skolan: förbereda det arbetande befolkningslagret för industriella processer.
Men nu när vi faktiskt är inne i kompetenssamhället skall skolan svara mot de krav som finns i ett sådant samhälle: kunskap och kompetens. Då skall lärande vara lustfyllt, inte en tvångsprocess

Återigen, Seawolf, när var du på en högstadie / gymnasieskola senast? Helt annorlunda nu än på 50/60-telen. Tack och lov!

BTW: De där lärartätheterna du nämner, de har jag aldrig sett. I mina barns skolor är klasstorlekarna 20-30.

Walter
- optimist


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum