Det luktar brunt

av Tomas E @, torsdag, februari 09, 2012, 16:08 (4460 dagar sedan) @ Håkan

Om man slår samman två skilda begrepp till ett, Nitgubben, så kan syftet bara vara att kunna svartmåla fler av dem som har olika åsikter än man själv. Jag accepterar inte sånt.
Jag hade inte heller väntat mig några hänvisningar, jag ville mest göra det tydligt för andra som läser vad som pågår.

Din avslutande specifika fråga besvarar jag naturligtvis, men formuleringen är lite otydlig. Jag påstår inte att det inte finns exempel på både rasism och främlingsfientlighet hos några av dem som många möter när de söker jobb. Det jag påstod är att det inte är en förklaring till den massiva arbetslösheten i stora delar av storstäderna.

Den enorma omfattningen av arbetslöshet är dels orsakad av att stora mängder söker sig till dessa ställen där de finner många landsmän/landskvinnor och kan få ett större socialt liv, de bor nära många andra nationaliteter som delar många av deras erfarenheter, och de kommer till en stor stad med det utbud av allting som finns - oavsett de realistiska chanserna att hitta ett jobb i denna stad.
Överallt i Sverige läser man om exempel på hur det finns jobb på små orter, men då bara för en eller några få.
Dels orsakas arbetslösheten av att de flesta helt enkelt inte är intressanta för en arbetsgivare, helt oavsett etnisk bakgrund eller nationalitet eller religion osv osv. Enklaste sättet att se detta är som så ofta att vända på tanken - se sig själv som ofrivillig invandrare i något långtbortaland och försök söka vanliga jobb hos vanliga företagare där.

Ett annat sätt är att göra tankeexperimentet att utgå från att det är så som det påstås, att rasism och främlingsfientlighet är orsaken till en dominerande del av arbetslösheten.
Detta innebär att mängder av arbetsgivare kommit fram till att Hassan vore den bästa att anställa, för företaget och för arbetskamraterna och för kunderna - men eftersom "jag är fientlig till främlingar" är viktigare för den som anställer blir Hasse anställd.
Redan detta som förklaringen till den enorma arbetslösheten i just storstäderna är långsökt, och värre blir det när man tänker på nästa konsekvens - att det innebär att förorterna är fyllda av mängder av arbetslösa invandrare som kom först i bedömningen och att mängder av företag i stället har andrahandsvalda svenskar anställda- Eller tredjehandsvalda till och med.

Men som redan sagt, vi tror vad vi vill tro, Nitgubben.

Håkan

Många distinktioner på en gång, svåra för en del, självklara för mig.

Och som jag har skrivit flera gånger tidigare: situationen är akut och att då nå samsyn i orssaksambanden fördröjer bara det oundvikliga: tvärstopp för massinvandringen, åtminstone den från fel länder/kulturer. (De islänningar som enligt en Malmö-tidning häromdagen nu flyttar från Malmö till omkringliggande kommuner är inte en del av problemet, men visar hur även invandrare tvingas fly - och detta inom Sveriges gränser - medan politikerna skyller våldet på t ex...bron till Köpenhamn.)

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum